Voor- en nadelen flexwerken

thuiswerken-met-kinderen

Flexwerken wordt gezien als hét nieuwe werken en het is razend populair. Steeds meer organisaties beschikken over flexwerkplekken en steeds meer mensen maken er gebruik van. Flexwerken brengt positieve en negatieve dingen met zich mee. Hieronder zijn een aantal voor- en nadelen te vinden over flexwerken.

Nadelen 

Laten we beginnen met de minder positieve punten van flexwerken, de nadelen. 

Geen duidelijke balans tussen werk en privé

Om te beginnen is de scheidingslijn tussen werk en privé minder duidelijk. Wanneer ben je klaar? Als je al je taken gedaan hebt? Of als de tijd erop zit? Deze vragen worden met flexwerken lastiger. Vaak worden taken zoals een mailtje beantwoorden of iemand bellen sneller gedaan als je aan het flexwerken bent, terwijl je eigenlijk al klaar bent. Dit lijken maar kleine dingetjes, maar als er geen duidelijk grens is kan het later leiden tot grotere problemen.

(Te) weinig contact met collega’s 

Een ander nadeel aan flexwerken is het verliezen van contact met collega’s. Als je vanuit huis of een flexwerkplek werkt zullen er minder contactmomenten zijn tussen medewerkers. Denk aan gezamenlijk lunchen of praatjes bij het koffieautomaat. 

Geen goede thuiswerkplek

Niet iedereen heeft in huis ruimte voor een kantoor. Een goede werkplek is ontzettend belangrijk in veel verschillende opzichten. Voor je fysieke gezondheid is het belangrijk om een fijne werkplek te hebben; een goed zittende stoel of een computer op de juiste hoogte. Ook voor je productiviteit is het belangrijk om een goede werkplek te hebben. Lees hier hoe een goede werkplek bijdraagt aan een betere concentratie. 

Onhandige communicatie

Verder zorgt flexwerken voor een moeilijkere communicatie. Alle communicatie gaat via de telefoon of mail. Iemand even face-to-face spreken om te overleggen of een simpele vraag te stellen kan niet. Dit zorgt voor een inefficiënte manier van communiceren waardoor er veel tijd verloren kan gaan. Het is als werkgever belangrijk om duidelijke richtlijnen af te spreken over de communicatie tijdens het flexwerken.

Voordelen

Er zijn ook zeker een aantal voordelen te benoemen over flexwerken.

Meer concentratie en productiviteit

Flexwerken zorgt meestal voor meer concentratie en meer concentratie zorgt voor een hogere productiviteit. Voor sommigen is het lastiger om gefocust te blijven dan voor anderen. Lees hier 6 tips die je kunnen helpen bij een betere concentratie. 

Meer zelfstandigheid

Flexwerken zorgt ervoor dat de zelfstandigheid bij de werknemers vergroot wordt. Zo heb je meer vrijheid in de keuzes die je maakt. Bepaal zelf wat je fijne tijden vindt om vergaderingen in te plannen of maak een praatje met andere flexwerkers voor inspiratie. Als werkgever is het van belang om goede regels en afspraken te maken, zodat er niet te veel vrijheid is. 

Minder reistijd en reiskosten

Eén van de voordelen van flexwerken is dat je minder reistijd en -kosten hebt, als je ver moet reizen naar je werk. Flexwerken kan thuis of op een flexwerkplek. Als je thuis werkt dan zijn er helemaal geen reiskosten en kan je later je bed uitrollen. Een flexwerkplek zit vaak dicht in de buurt, dus dat scheelt ook in reistijd en -kosten. Misschien kan je zelfs de fiets pakken, dan ben je ook nog eens gezond bezig. 

Flexwerken zorgt voor kennisdeling

Flexwerken buitenshuis zorgt ervoor dat je, bijvoorbeeld tijdens je pauzes, je netwerk kan vergroten. Spreek eens met andere flexwerkers voor inspiratie of het uitwisselen van kennis en ideeën. Als je wilt flexwerken buiten de deur probeer dan eens één van de flexwerkplekken bij jouw in de buurt!