6 tips om te focussen

tips-op-te-focussen.jpg

Of je nu op kantoor werkt of aan het flexwerken bent: je concentratie op orde houden en gefocust blijven kan lastig zijn. Toch is concentratie ontzettend belangrijk, zeker als je productief wilt zijn. Als je gefocust te werk gaat voorkomt dit fouten, zorgt het ervoor dat je meer resultaten behaalt. Hier zijn 6 tips om je te helpen focussen.

Concentreer je op 1 taak

Ook al denkt men soms dat we kunnen multitasken, eigenlijk schakelt je brein gewoon tussen de verschillende taken die je aan het doen bent. Dit kost energie en dat gaat ten koste van de kwaliteit van je focus. Je hersenen werken het best als je je focust op één taak. Een tip voor als je merkt dat je toch aan van alles tegelijkertijd denkt; schrijf deze gedachten kort op en breng je focus weer terug naar de taak waar je mee bezig gaat zijn. 

Zorg voor voldoende slaap

Het vermogen van je concentratie wordt minder als je onregelmatig of te kort slaapt. Zorg daarvoor voor een goede en stabiele nachtrust. 

Eet gezond & genoeg

Een lege maag zorgt voor afleiding en een te volle maag zorgt voor een suf gevoel. Zorg ervoor dat je genoeg eet, zodat je een verzadigd gevoel hebt. Voedsel wat hierbij kan helpen bevat onder andere: gezonde vetten, eiwitten, koolhydraten, vitaminen en mineralen. Probeer bij je maaltijden deze verschillende voedingsstoffen binnen te krijgen.

Een positieve mindset helpt

Wanneer je mindset positief is, zorgt dit voor motivatie en motivatie helpt weer bij het focussen. Je hersenen houden van een beloning en wanneer je resultaat behaalt ziet je brein dit als een beloning. Spreek bijvoorbeeld een beloning af met jezelf bij het voor de helft of volledig af hebben van een taak. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een heerlijk kopje koffie of thee of iets lekkers om te eten.

Beperk afleiding

Probeer een plek te vinden waar je je fijn voelt. Zorg ervoor dat er niet te veel prikkels aanwezig zijn. Denk hierbij aan een fijne flexwerkplek. Bekijk alle flexwerkplekken bij jou in de buurt. Houd ook je werkplek netjes en geordend. Dit zijn externe factoren. Het is ook belangrijk dat er intern niet te veel afleiding is. Denk bij deze afleiding aan trek hebben of piekeren. 

Zoek de natuur op

De natuur draagt bij aan een betere werking van je hersenen. Ga bijvoorbeeld wandelen tijdens de pauze in een groene omgeving. De combinatie bewegen en natuur is optimaal voor een goede focus!

Hopelijk helpen deze tips je bij het focussen! Naast de bovengenoemde tips draagt een goede werkplek ook bij aan een goede concentratie. Lees meer over waarom een goede werkplek zorgt voor een betere concentratie.