Ergonomisch werken

ergonomische-werkplek

Als je lange dagen achter een bureau werkt is het van belang dat werkhouding goed is. Anders kan dit leiden tot vermindering van je productiviteit, maar ook tot fysieke klachten. Om ervoor te zorgen dat dit niet gebeurt is het belangrijk om ergonomisch te werken. Een lastige term misschien. Lees meer over de betekenis van ergonomisch werken en tips hiervoor.

Wat is ergonomisch werken?

Ergonomisch werken komt voort uit het woord ergonomie. Ergonomie betreft het afstemmen van hulpmiddelen en omstandigheden op de eigenschappen van de mens waardoor ze optimaal kunnen functioneren. Ergonomie is een term die voornamelijk voorkomt in een werkomgeving waarbij veel achter de laptop of computer gewerkt wordt. Een juiste werkhouding en mentale en lichamelijke herstelmomenten zijn een belangrijk onderdeel van het functioneren. Ergonomisch werken is dus een werkwijze waarbij lichamelijke klachten zoveel mogelijk voorkomen worden.

Tips ergonomisch werken

Wanneer je uren achter elkaar op je laptop moet werken kan het lastiger zijn om de juiste werkhouding aan te houden. Lees verder voor een aantal tips voor het houden van een goede werkhouding.

Beweeg voldoende

Afwisseling in houding is belangrijk. Dit betekent ook dat het goed is om regelmatig in beweging te blijven. Probeer minstens eens per uur even te bewegen; zet een kopje koffie of thee, ga naar het toilet op een andere verdieping of wandel even over de afdeling. Door dit te doen blijft je lichaam in beweging en voorkom je dat je te lang stilzit.

Zorg dat je goed zit

Naast het vaak genoeg bewegen zijn je bureau en bureaustoel ook belangrijk. Een ergonomisch bureau of een ergonomische bureaustoel zijn geheel naar wens en persoon aan te passen zodat je tijdens het werken de juiste werkhouding kan aanhouden. Doe wat research naar een goede stoel en een goed bureau voordat je deze aanschaft. Een fijne stoel en een goed bureau voorkomen veel klachten.

Drink voldoende 

Door genoeg water te drinken zorg je ervoor dat afvalstoffen in je lichaam sneller afgevoerd kunnen worden. Probeer op een dag minstens twee liter water te drinken. Wat een bijkomend voordeel is aan veel water drinken is het feit dat je vaker naar het toilet moet. Oftewel je blijft vaker in beweging, een win-win situatie dus.

Zet je apparatuur op de juiste manier

Zorg ervoor dat je laptop of monitor recht voor je staat, op ooghoogte. Zorg ervoor dat de bovenkant van je beeldscherm op ooghoogte staat en de afstand van het beeldscherm op armlengte. Deze positie van het beeldscherm voorkomt nekklachten. Zorg er ook voor dat je toetsenbord tegen de rand van je bureau staat. Als je dit doet, ga je automatisch rechtop zitten en kan je je schouders ontspannen.  

Veel klachten kunnen voorkomen worden door een goede werkhouding en de juiste voorzieningen. Probeer de bovengenoemde tips toe te passen tijdens het werken. Wil je nog meer weten over een fijne werkplek? Lees dan meer tips voor de ideale werkplek.