Wat is hybride werken?

hybride-werken

Hybride werken is iets wat we tegenwoordig bijna allemaal wel doen. Je werkt gedeeltelijk thuis en gedeeltelijk op kantoor. Aan het begin van de corona periode had het thuiswerken een enorme impact op de bedrijven, terwijl het nu gezien wordt als een norm. 

Afhankelijk van functies zal worden bepaald hoe vaak er thuis gewerkt kan worden en hoe vaak er op kantoor gewerkt moet worden. Dit blog zal gaan over hybride werken, de voor- en nadelen ervan en tips om hybride werken te optimaliseren.

Tips voor hybride werken

Duidelijke afspraken

Het is belangrijk dat er, wanneer hybride werken van toepassing is, duidelijke afspraken worden gemaakt over de werkwijze. Denk bijvoorbeeld aan de hoeveelheid werkplekken die beschikbaar zijn. Een tip hiervoor is het gebruiken van Activity Based Working (ABW). Dit is een werkstijl waarbij werknemers vanaf verschillende werkplekken kunnen samenwerken. Door het creëren van een online werkomgeving kunnen medewerkers een werkplek reserveren. Hierdoor is er een overzicht op de kantoorbezetting en de thuiswerkers. Het invoeren van zo’n systeem bevorderd de productiviteit, het werkgemak en het werkplezier.

Workflow

Een andere tip voor hybride werken is om ervoor te zorgen dat de workflow die werknemers normaliter op kantoor hebben, ook thuis of ergens anders gebruikt kunnen worden. Zorg er bijvoorbeeld voor dat medewerkers op alle systemen kunnen inloggen thuis. Een ander voorbeeld is het aanschaffen van goede, beveiligde bedrijfslaptops zodat men thuis ook goed aan de slag kan gaan.

Communicatie is key

Een laatste tip is om ervoor te zorgen dat er een makkelijke, duidelijke tool is waarmee gecommuniceerd kan worden. Het is voor werknemers van belang om, ondanks dat er hybride gewerkt wordt, met elkaar te kunnen communiceren. Dit zal bijdragen aan de workflow van werknemers en de tevredenheid van partners of klanten. Voorbeelden van programma’s die handig zijn hiervoor zijn; Zoom, Teams, Slack, Google Meet, etc. 

Voor- en nadelen hybride werken

Het grootste nadeel aan hybride werken is de grote kans op communicatieproblemen wanneer iemand vanuit huis of een andere locatie werkt. Platformen zoals hierboven genoemd, Google Meet, Teams, Slack en Zoom, zorgen ervoor dat er makkelijker contact kaden gelegd tussen de werknemers op kantoor en de werknemers ergens anders. Toch kan dit zorgen voor afleiding, concentratieverlies en minder productiviteit. 

Veel mensen zien hybride werken als een voordeel. De belangrijkste reden dat mensen hybride werken positief ervaren is het hebben van een flexibele agenda. Werknemers ervaren een makkelijkere balans tussen werk en privé wanneer ze een flexibele agenda hebben. Ook zorgt hybride werken voor een verbetering van je CO2-voetafdruk. Doordat je minder van huis naar werk en andersom rijdt, verminder je structureel de CO2-uitstoot. 

Hybride werken gaat dus niet vanzelfsprekend. Als je dit als bedrijf wilt toepassen zijn er ook dingen waar je rekening mee moet houden. Werk jij bij een bedrijf waar hybride werken de norm is en wil je wel eens een andere werkplek uitproberen dan je thuiskantoor? Bekijk dan alle flexwerkplekken bij jou in de buurt en ga op zoek naar een fijne flexwerkplek.