Wat is een flexwerkplek?

Regionaal-online-adverteren.jpg

Steeds meer ondernemers, freelancers en studenten gaan buiten de deur werken, waardoor een flexwerkplek ook populairder wordt. Met jouw laptopje onder jouw arm ga je op zoek naar een plek waar je gratis kan werken. Maar wat is precies een flexwerkplek? Wij leggen het jou uit.

Wat houdt een flexwerkplek in?

Als je een ZZP’er bent, in je eentje werkt of met een kleine groep dan is een eigen kantoorruimte niet altijd nodig. Velen kiezen ervoor om vanuit huis te gaan werken, omdat dat veel kosten kan besparen. Op de lange termijn kan thuiswerken niet altijd makkelijk zijn omdat er veel afleiding is. Je gaat toch snel wat opruimen, uitgebreid lunchen of eerder stoppen om iets anders te doen zoals een serie kijken. De afleidingen liggen allemaal op de loer. Daarnaast heb je mogelijk ook weinig menselijk contact als je de hele dag alleen thuis zit te werken. Daarom gaan steeds meer ondernemers, freelancers en studenten buitenshuis werken. Ze zoeken een leuk koffietentje op of nemen plaats in de bieb.

Deze flexibele werkplek buitenshuis is hun flexwerkplek. Ze kunnen (gratis) neerploffen met hun laptop om een dagje te werken. Waar ze heen gaan, wanneer ze komen, hoelang ze blijven en wanneer ze weggaan: alles kunnen ze zelf beslissen.

Wanneer is een locatie een flexwerkplek?

De meeste flexwerkplekken zijn restaurantjes, koffietentjes of bibliotheken. Deze locaties hebben (speciale) plekken waar ‘werkende mensen’ plaats kunnen nemen. Vaak is dit aan de lange leestafel, soms kunnen ze gewoon een eigen plekje uitzoeken. Volgens menig flexwerker zijn er een aantal dingen belangrijk:

  • (Gratis) Wifi
  • Goede koffie
  • Een eigen zitplekje
  • Stopcontacten in de buurt
  • Brainfood (ontbijtjes, lunch of een tussendoortje)
  • En het liefst niet te rumoerig.

Als een locatie deze punten bezit, dan kan het zichzelf een flexwerkplek noemen. Daarnaast kan een inspirerende werkomgeving ook een criterium zijn, maar dat verschilt per persoon.

Wat is het verschil tussen een flexplek en een flexwerkplek?

Wat een flexwerkplek is, dat heb je mogelijk al een beetje kunnen opmaken uit dit blog: Een flexibele (gratis) werkplek (buitenshuis) bij een koffietentje, restaurant of bibliotheek. Een flexplek heeft eigenlijk twee betekenissen. Het wordt gebruikt als synoniem voor flexwerkplek, een soort afkorting eigenlijk. Daarnaast wordt flexplek ook vaak gebruikt als benaming voor een flexibele werkplek op kantoor: Je hebt een vast kantoor, maar geen vaste werkplekken. Je kunt dus elke dag ergens anders gaan zitten. In principe kun je dus beide woorden gebruiken om te zeggen dat je bij een koffietentje gaat zitten werken. Wij gebruiken vooral de term flexwerkplek om verwarring te voorkomen.

Ga jij ook flexwerken?

Misschien is het voor jou ook tijd om eens te proberen buitenshuis te gaan werken: minder afleiding en meer menselijk contact. Werk je op kantoor? Dan kun je ook overwegen om soms te gaan flexwerken. Een nieuwe werkomgeving kan zorgen voor meer concentratie en inspiratie. Daarnaast is het ook wel eens leuk om ergens anders te werken. Om jou te helpen bij het vinden van een geschikte flexwerkplek bij jou in de buurt, hebben wij per stad een selectie gemaakt van de leukste flexwerkplekken.