7 tips bij netwerken

tips-bij-netwerken

Netwerken is ontzettend belangrijk en bijna onmisbaar tegenwoordig. Netwerken heeft veel voordelen; het kan je kans op het vinden van een baan vergroten, als zzp’er kan goed netwerken ervoor zorgen dat je groeit en je meer kennis opdoet, maar met een groot netwerk kan je ook makkelijker (potentiële) klanten bereiken. Vind je netwerken nou lastig? of weet je gewoon niet waar je moet beginnen? Lees dan hier 7 verschillende tips die je kunnen helpen bij het netwerken.

Maak een LinkedIn profiel aan

Begin met het maken van een LinkedIn profiel. Neem hier even de tijd voor en zorg dat alle informatie klopt. Voeg vervolgens een aantal mensen die je kent of mensen die je interessant vindt toe aan je netwerk. Dit is een simpel begin voor het netwerken. Nadat je contact hebt gelegd met andere ondernemers of belangrijke mensen voor jou netwerk, voeg deze dan toe aan je LinkedIn profiel.

Sluit je aan als gast

Voordat je lid wordt van een netwerkclub kan je je als gast aanmelden voor verschillende netwerken. Hierdoor is het dus mogelijk om bij verschillende netwerken en netwerkbijeenkomsten te kijken wat wel en niet bij je past. Door al naar verschillende netwerken leer je wat je interessant vindt en waar je wat aan kan hebben. Ook leer je direct andere ondernemers kennen.

Zoek een netwerkevenement dat bij je past

Probeer een aantal netwerkbijeenkomsten als gast uit en ga op ontdekking. Nadat je naar een aantal bijeenkomsten bent geweest, kies dan een netwerk dat bij je past. Stel je bent pas wakker rond een uur of 10 na 3 bakken koffie, kies dan voor netwerken waar de bijeenkomsten ‘s avonds zijn. Of als je bedrijf informeel is, waarom zou je dan kiezen voor een netwerk waarbij iedereen in een volledig pak naar de bijeenkomsten komt? Wanneer je netwerk goed bij je past, zal je hier het meeste uithalen.

Stel doelen voor jezelf

Wanneer je bewust bezig bent met doelen, zal je merken dat je naar verloop van tijd die doelen gaat behalen. Weet waar je naar op zoek bent en spreek met jezelf een aantal doelen af. Bedenk bijvoorbeeld voorafgaand aan een netwerkbijeenkomst hoeveel contacten of afspraken je uit die bijeenkomst wilt halen. Als dit lukt kan je een hoger doel stellen. Lukt dit niet, probeer dan te bedenken waardoor dit niet lukt en pas eventueel je doel of strategie aan. Dit hoeft natuurlijk niet direct na één bijeenkomst, geef jezelf ook de tijd.

Bereid jezelf goed voor 

Het kan helpen om jezelf voor een netwerkbijeenkomst goed voor te bereiden. Wat belangrijk is tijdens het netwerken is het hebben van een goede elevator pitch. Bereid deze alvast voor zodat je deze vol enthousiasme en pit kunt vertellen tijdens het netwerken. Oefen je pitch een paar keer zodat je zelf ziet hoe deze overkomt en je hier rekening mee kan houden.

Netwerken is geven en nemen

Netwerken draait niet alleen om het krijgen wat jij wilt, maar ook om het delen van je kennis, netwerk en het maken van verbinding. Direct gezien haal je hier misschien niet zoveel uit, maar het zal wel helpen bij het krijgen van een gunfactor. Op de lange termijn zal dit wel helpen. 

Geduld is een schone zaak

Leg niet een verwachting bij jezelf dat je alles binnen één dag al heel veel resultaten boekt. Soms kost het netwerken wat langer en ben je een aantal maanden verder. Heb dus geduld.

Als je eenmaal bent begonnen en je voelt je comfortabel, zal je merken dat het netwerken goed gaat. Gebruik deze tips hierbij, maar vind ook jouw eigen manier en stijl om te netwerken en bouw hiermee verschillende relaties op. Flexwerkplekken zijn mogelijke locaties waar je andere ondernemers tegen kunt komen. Zoek een flexwerkplek bij jou in de buurt en probeer het eens uit.