Goede werkplek zorgt voor betere concentratie

Betere concentratie op een goede werkplek

Wil jij even écht geconcentreerd aan het werk? Dan kan het lastig zijn als de afleiding op de loer ligt. Om jou te helpen aan een betere concentratie, hebben we een paar tips om jouw werkplek te optimaliseren. Een goede werkplek zorgt namelijk voor een (veel) betere concentratie.

Afleidingen en ruis weg

Als je je goed wil concentreren is het heel erg belangrijk dat je alle mogelijke afleidingen weg doet. Leg je telefoon dus opzij. Het liefste met het geluid uit en het schermpje naar beneden. Het heeft namelijk geen zin als je telkens berichtjes binnen ziet en hoort komen. Dit geldt niet alleen voor je telefoon, maar ook voor de applicaties op je computer of laptop. Heel leuk die werkchat en mail, maar die leiden eigenlijk ook wel af. 

Kijk daarnaast ook kritisch naar je werkplek. Werk je thuis? Dan kun je de drukte van anderen in je huis het beste vermijden. Zoek je eigen plekje op en sluit jezelf af van geluiden. Dit geldt ook voor afleidingen vanaf buiten. Tuurlijk is een mooi uitzicht leuk, maar naar buiten turen is niet echt bevorderlijk voor de productiviteit. Probeer jezelf dus goed af te schermen van de buitenwereld. Op kantoor kan dit wat lastiger zijn, want je kunt moeilijk je collega’s negeren. Probeer jezelf dan wel een beetje af te schermen van de wandelgangen en het drukke koffiezetapparaat, anders krijg je echt niks meer af. 

Werkplek organiseren

Een geordende werkplek is al het halve werk. Ik kan bijvoorbeeld slecht tegen rommel. Alle spullen die ik nodig heb moeten in de buurt liggen, zodat ik het zo kan pakken. Ik zorg altijd voor een geordende werkplek waar mijn (werk)telefoon, notitieblok (met planning), pennen, opladers en waterfles in de buurt staan. Zo hoef ik niet constant van mijn werkplek af om dingen te pakken en kan ik makkelijker door blijven werken. Zelf vind ik het leuk als er wat plantjes of bloemen op mijn bureau staan, dit zorgt voor wat gezelligheid op mijn werkplek.

Planning maken

Een planning is onwijs belangrijk. Ik krijg echt chaos in mijn hoofd als ik het idee heb dat ik veel dingen moet doen, maar hier geen planning voor heb gemaakt. Ik begin dus altijd ‘s ochtends met het opstellen van een planning. Komen er door de dag taken bij? Dan kun je die ook nog opschrijven. Zo heb je nooit het idee dat je iets vergeet. Je kunt zelfs nog tijdsblokken maken voor je taken, zodat je precies weet wanneer je waar aan toe bent. Zo kun je heel gericht en productief te werk gaan én dat is heel goed voor je concentratie. 

Neem pauze

Sommigen denken dat ze beter nog even kunnen doorbikkelen in plaats van pauze kunnen nemen. Vaak is dit juist niet het geval. Na een paar uurtjes productief werken is het slim om echt even een pauze in te lassen. Zet bijvoorbeeld in de loop van de ochtend even een kopje thee of koffie waarbij je minstens vijf minuten je ogen van je scherm afhoudt. Doe dit ook in de loop van de middag. Daarnaast is tijd nemen voor je lunchpauze ook heel belangrijk. Maak een lekkere en voedzame lunch en ga even rustig zitten (zonder beeldschermen) om dit op te eten. Het is raadzaam om daarna even een frisse neus te halen tijdens een (korte) wandeling. Beweging is goed voor je hersenen én voor de concentratie. Je hebt dit nodig om de rest van de middag weer productief te zijn. 

Kies goede muziek uit

Na je pauze kun je weer lekker aan de slag! Wil jij je even afschermen van je omgeving op werk? Of wil je even knallen tijdens een thuiswerkdag? Dan kan goede muziek enorm helpen. Voor iedereen is het anders bij welke muziek je het beste geconcentreerd bent. Voor sommigen is het klassieke muziek, terwijl andere heerlijk kunnen werken bij de top40 muziek op de radio. Het gaat erom dat het voor jou werkt. Word jij alleen maar afgeleid van muziek? Dan kun je misschien beter de stilte opzoeken.

Doorbreek je gewoontes

Voor jouw creativiteit en inspiratie is het heel goed om af en toe eens je gewoontes te doorbreken. Ga dus eens werken op een flexwerkplek. Er zijn heel veel verschillende flexwerkplekken, waardoor er altijd wel een goede plek is voor jou. Werk jij geconcentreerd in een bibliotheek of ga je liever in de ruis van een koffietentje aan de slag? Lees nog veel meer voordelen aan werken op een flexwerkplek